Vožnja na električni pogon u potpuno novom Renault Megane E-Tech 100% electric

Pojednostavite svoj svakodnevni život uz vožnju na električni pogon.

Stručnost u oblasti električnih vozila marke Renault

Napredna električna tehnologija
Najnaprednije inovacije su dostupne u novom Megane E-Tech 100% electric sa novom CMF-EV platformom. Očekuju vas čisto uživanje u vožnji i efikasnost, uz: 
  • bateriju od 60 kWh koja je uparena sa elektromotorom od 220 konjskih snaga, 
  • Toplotna pumpa koja osigurava toplotnu udobnost i optimizuje vaš domet vožnje zimi*. 
  • Predgrijavanje temperature baterije* za brže punjenje; uz planiranje puta i zakazivanje stanice za punjenje. 


* Dostupno kao standard za Evolution, Techno i Iconic verzije
Redizajniran unutrašnji prostor
Megane E-Tech 100% electric je dizajniran radi vaše udobnosti. Njegova baterija od 110 mm, najtanja na tržištu, i kompaktni motor oslobađaju prostor napred od 33 L za odlaganje i pretince. 

Imali smo na umu vaše putnike na zadnjim sjedištima. Duže međuosovinsko rastojanje i nedostatak mehaničkih elemenata (kao što je mjenjač) stvaraju ravan pod i udobniji prostor za noge.
Uzbudljiva vožnja
Osim novog električnog motora, Megane E-Tech 100% electric nudi bolju raspodelu težine šasije i nisko težište

Plovite kroz pejzaže u potpunoj električnoj tišini. Uživajte u dinamičnim, linearnim i snažnim ubrzanjima svaki put, bez trzaja i vibracija. Ručice mjenjača na upravljaču kontrolišu regenerativno kočenje, podižući vaše zadovoljstvo u vožnji na viši nivo.

Punjenje

Na raspolaganju vam je širok spektar prilagođenih ponuda za punjenje kod kuće, na poslu ili na putu. Renault Megane E-Tech 100% electric dolazi sa kablom mod 3 tip 2, koji se može koristiti na kućnom uređaju za punjenje(1) ili na javnoj stanici za punjenje.
Vrsta instalacije Snaga punjenja(2) Preporučeni kabl Vrijeme punjenja(2)
Baterija od 40 kWh Baterija od 60 kWh
50 km 150 km 300 km 50 km 250 km 450 km 470 km
Kućni punjač   7.4 kW Kabl tip 3 uključen pri kupovini 1 h 10 3 h 15 6 h 30 1 h 5 h 9 h15 9 h 15
Pojačana kućna utičnica
3.7 kW Standardni kabl tip 2 ili kabl "flexi-charger" u ponudi dodatne opreme 2 h 15 6 h 15 12 h 15 2 h 10 h 18 h 18 h
Standardna kućna utičnica(1)  2.3 kW Kabl tip 2 "flexi-charger" u ponudi dodatne opreme 3 h 40 10 h 35 21 h 3 h 20 17 h 30 h 30 30 h 30
Brzi javni punjač (DC) 130 kW(2)  Kabl od punionice     8 min 
  27 min
  1 h 15
7 min 25 min 1 h 15 1 h 15
Javni punjač 22 kW(4)  Kabl tip 3 uključen pri kupovini 30 min 1 h 10 2 h 20 20 min 1 h 30 3 h 15 3 h 15
(1) Preporučuje se za povremenu upotrebu. 
(2) Vremena punjenja se baziraju na optimalnom stanju vozila i mjesta za punjenje. Navedeni dometi vožnje zavise od WLTP ciklusa. Domet vožnje u stvarnom svijetu zavisi od uslova vožnje (vrsta puta, stil vožnje i vremenski uslovi). 
(3) Najveća snaga koju prihvata baterija varira u zavisnosti od statusa napunjenosti baterije i temperature (do 85 kW za bateriju od 40 kWh i 130 kW za bateriju od 60 kWh). 
(4) Vrijeme punjenja važi samo za pojačano punjenje i verzije sa optimalnim punjenjem sa AC22.
GDJE MOGU DA NAPUNIM MEGANE E-TECH 100% ELECTRIC??
Megane E-Tech 100% electric možete da napunite:  
  • Kod kuće - koristite kućnu utičnicu ili uređaj za punjenje kd kuće.
  • Na putu - na nekoj od brojnih javnih stanica za punjenje. Da li žurite? Probajte stanice za brzo punjenje. Koristite planer puta da biste pronašli najbližu stanicu i Mobilize Charge Pass za jednostavno plaćanje na većini javnih stanica.
KOLIKO TRAJE PUNJENJE MEGANE E-TECH 100% ELECTRIC?
Vrijeme punjenja varira u zavisnosti od odabrane konfiguracije. 


Standardno punjenje: sa standardnim punjenjem, bilo kod kuće ili na javnoj stanici, Megane E-Tech 100% electric se puni do 50 km dometa vožnje za 1 sat, tako da možete da u potpunosti napunite bateriju u toku noći (7 do 10 sati, u zavisnosti od baterije). Ovaj način punjenja je  takođe kompatibilan sa svim javnim stanicama za punjenje uključujući tačke za brzo punjenje jednosmjernom strujom (uglavnom na autoputevima) za oporavak do 200 km WLTP za ~30 minuta sa maksimalnom snagom od 85 kW. 

Pojačano punjenje: uz kućno punjenje možete da uživate u punoj snazi AC javnih stanica za punjenje do 22 kW sa ovom verzijom (puni 3x brže od Super Charge). Takođe, kompatibilan je sa DC brzim punjačima za oporavak do 200 km WLTP za ~30 minuta sa maksimalnom snagom od 85 kW.

Super punjenje: idealno za kućno punjenje na jednofaznim punjačima od 7kW, za potpuno punjenje u toku noći (9 sati). Takođe, kompatibilan je sa brzim punjačima jednosmjerne struje (DC) za oporavak do 300 km WLTP za 30 minuta, sa maksimalnom snagom od 130 kW. 

Optimalno punjenje: osim kućnog punjenja, ova verzija vam omogućava da iskoristite punu snagu javnih AC punjača do 22kW (3x brže punjenje od Super Charge). Takođe, kompatibilan je sa brzim DC punjačima za oporavak do 300 km WLTP za 30 minuta, sa maksimalnom snagom od 130 kW.
DA LI MOGU DA PUNIM BATERIJU AKO NIJE PRAZNA?
Baterija u Megane E-Tech 100% electric nema “memorijski efekt”. Opremljena je litijum-jonskom tehnologijom koja je najbolja na tržištu. Optimizuje vaš domet vožnje

Ovo znači da možete da punite po potrebi, čak djelimično, bez rizika da biste mogli da narušite performanse.   
KAKO MOGU DA ZAKAŽEM PUNJENJE MEGANE E-TECH 100% ELECTRIC?
Pomoću aplikacije MyRenault možete daljinski da upravljajte nivoima napunjenosti za svoj Megane E-Tech 100% electric. 

Potrebno je punjenje baterije? Možete daljinski da aktivirajte punjenje svog vozila kod kuće pomoću pametnog telefona. Koristite Mobilize Smart Charge da planirate punjenje, iskoristite cijene po nižoj tarifi i uštedite!

BATERIJA I DOMET VOŽNJE

KOLIKO KILOMETARA MOGU DA VOZIM MEGANE E-TECH 100% ELECTRIC?
Sa baterijom od 60 kWh, možete da vozite do 470 km* WLTP u kombinovanoj vožnji i do 300 km na autoputu sa potpuno napunjenom baterijom. Sa baterijom od 40 kWh vozite do 300 km* WLTP u kombinovanom ciklusu, tj. do 200 km na autoputu sa punim punjenjem.

*dostupno u Evolution verziji proširenog dometa.
KAKO MOGU DA OPTIMIZUJEM DOMET VOŽNJE SVOJE BATERIJE?
Megane E-Tech 100% electric ima sistem regenerativnog kočenja. Kada vozilo koči ili usporava, potrošena energija se obnavlja radi napajanja vaše električne baterije i tako produžava domet vožnje

Pored toga, možete da iskoristite prednosti povezanih usluga upotrebom sistema openR Link sa ugrađenim Google uslugama da biste optimizovali svoj domet vožnje u realnom vremenu i sigurno koristili navigaciju.
KAKO DA ODABRAM VERZIJU KOJA JE NAJBOLJA ZA MENE?
Megane E‑Tech 100% electric je dostupan sa baterijom od 40 kWh ili 60 kWh, pa je prikladan za sve namjene. Odaberite svoju verziju na osnovu broja kilometara koje dnevno prelazite, vrste putovanja i stila vožnje

Baterija od 40 kWh bi mogla da bude upravo ono što vam je potrebno za gradsku i prigradsku vožnju ili kao drugo vozilo za kraća putovanja (manje od oko 80 km dnevno). Izaberite bateriju od 60 kWh za raznovrsniju vožnju, koja uključuje i autoput, putovanje tokom vikenda ili kampovanje.
VOZIM NA DUGE RELACIJE. DA LI JE MEGANE E-TECH 100% ELECTRIC PRAVO VOZILO ZA MENE?
Megane E-Tech 100% electric je savršen za duga putovanja jer je opremljen baterijom od 60 kWh i ima snagu punjenja do 130 kWh. Ima domet vožnje do 470 km WLTP* u kombinovanom ciklusu i do 300 km na autoputu. 

Planer puta za električna vozila je savršen pomoćnik na dugim putovanjima. Aktivirajte ga na svom multimedijalnom sistemu da biste planirali svoje putovanje. Njegova prediktivna funkcija vam pomaže da se prilagodite uslovima putovanja u realnom vremenu i vodi vas ka dostupnim stanicama za punjenje. 

*dostupno u pojedinim verzijama (više informacija će biti dostupno naknadno). 
** dostupno kao opcija
DA LI KORIŠĆENJE TEHNOLOGIJE U VOZILU UTIČE NA DOMET VOŽNJE?
Električni uređaji imaju minimalan uticaj na domet vožnje vašeg Megane E-Tech 100% electric. Da biste optimizovali dnevni domet, usvojite dobre navike i razvijte opušteniji i energetski efikasniji stil vožnje!

KABLOVI I STANICE ZA PUNJENJE

KOJI KABL MOGU DA KORISTIM DA PUNIM MEGANE E-TECH 100% ELECTRIC?
Vrsta kabla koju treba da koristite zavisi od verzije vašeg vozila Megane E-Tech 100% electric. 

Vaš Megane E-Tech 100% electric je standardno opremljen kablom mod 3 tip 2. Ovaj kabl možete da priključite na Wallbox uređaj za punjenje kod kuće ili na bilo koju javnu stanicu za punjenje.

Ako stanica za punjenje nije dostupna ili povremeno treba da koristite standardnu kućnu utičnicu od 2,3 kW, nabavite kabl tip 2 "Flexicharger"* za svoj Megane E-Tech 100% electric. Potrebno je između 20 i 30 sati za potpuno punjenje vašeg vozila pomoću ovog kabla. 

Sve verzije su standardno opremljene DC brzim punjačem (130 kW ili DC 85 kW maksimalne snage, u zavisnosti od verzije), koji je kompatibilan sa stanicama za punjenje velike snage koje se nalaze na autoputevima. Nema potrebe za dodatnim kablom za ovaj način punjenja. Kablovi su direktno spojeni na stanicu za punjenje. Baš kao i priliko točenja goriva na standardnim pumpama.

* dostupan kao opcija na svim verzijama
DA LI MOGU DA UKLJUČIM MEGANE E-TECH 100% ELECTRIC U KUĆNU UTIČNICU?
Koristite kabl tip 2 “Flexicharger”* za priključivanje Megane E-Tech 100% electric na standardnu kućnu utičnicu od 2.3 kW. Ovaj način punjenja je prikladan za povremenu upotrebu ili kada neka stanica za punjenje nije dostupna. Na taj način je za potpuno punjenje vašeg vozila potrebno između 20 i 30 sati. 

Kao brže i sigurnije rješenje, koristite Wallbox punionicu od 7 ili 22 kW! Uz Mobilize Power Solution, Renault vam nudi rješenje za kućno punjenje koje vam je potrebno, bez potrebe za instalacijom. 

* dostupan kao opcija, kompatibilan sa svim verzijama Megane E-Tech 100% electric.
KAKO DA PRONAĐEM JAVNE STANICE ZA PUNJENJE?
Povežite se s Google mapama u svom Megane E-Tech 100% electric i koristite navigaciju da vas vodi do najbliže stanice za punjenje. 

Uz planer putovanja za električna vozila možete da organizujte svoje zastanke i punjenje da biste mogli spokojno da stignete na svoje odredište. Biće vam prikazana i snaga punjenja i cijena. Naručite Mobilize charge pass sa svog MyRenault naloga da biste pristupili najboljoj mreži za punjenje u Evropi. Kako da platite? Na svoju propusnicu možete da povežete svoju platnu karticu.
GDJE MOGU DA PUNIM MEGANE E-TECH 100% ELECTRIC U INOSTRANSTVU?
Uz Mobilize charge pass možete da pristupite najvećoj mreži u Evropi. Bezbrižno punite svoje vozilo u 25 zemalja širom Europe. Još više lokacija će uskoro biti dostupno.  

TROŠKOVI I ODRŽAVANJE

KOLIKO KOŠTA PUNJENJE?
Pomnožite ukupni kapacitet baterije sa cijenom jednog kilovatsata. Iako prosječna cijena punjenja zavisi od izvesnih kriterijima (nivo napunjenosti baterije, dobavljač električne energije, vrsta kabla), ipak možete da napravite približno tačnu procjenu troškova punjenja. 

U Evropi se prosječna cijena punjenja na 100 km procjenjuje na između 2 i 4 evra, u zavisnotsti od zemlje. 

Kod kuće iskoristite prednosti potrošnje po jeftinijim tarifama da biste smanjili troškove punjenja. Preuzmite aplikaciju Mobilize smart charge da biste iskoristili prednosti pametnog punjenja kod kuće.
KOJE SU PREDNOSTI MEGANE E-TECH 100% ELECTRIC U VEZI SA ODRŽAVANJEM?
Uz Megane E-Tech 100% electric održavanje je lako, bez potrebe za zamjenom ulja ili remena! Isto vrijedi i za vaše kočione pločice i diskove. Životni vijek im je znatno duži jer regenerativno kočenje omogućava rjeđu upotrebu papučice kočnice.

STIL ŽIVOTA UZ ELEKTRIČNO VOZILO

KAKAV UTICAJ MEGANE E-TECH 100% ELECTRIC IMA NA OKOLINU?
Paletom voziila E-Tech, Renault se zalaže za smanjenje ugljeničnog otiska. 

Kombinujući inovacije i performanse, električni motor vašeg Megane E-Tech 100% electric vam pomaže da smanjite ugljenični otisak uz nultu emisiju CO2 u toku vožnje. Čak i kada se uzme u obzir proizvodnja baterije i proizvodnja električne energije u evropskim zemljama tokom životnog vijeka vozila, električni motori i dalje nadmašuju vozila na uobičajena gorivo. 

Osim toga, Megane E-Tech 100% electric ima i druge načine za smanjenje uticaja na okolinu, jer su u upotrebi: 
  • reciklirani tekstil, 
  • izvjesni plastični dijelovi, kao što je donji deo kokpita i struktura instrument table, 
  • mjere sprovedene u toku proizvodnje, u poređenju sa vozilom na standardno gorivo.
KOLIKI JE VIJEK TRAJANJA BATERIJE KOJU IMA MEGANE E-TECH 100% ELECTRIC?
Baterija u Megane E-Tech 100% electric je dizajnirana da traje tokom cijelog životnog vijeka vašeg vozila. 

Osim toga, Renault vam nudi garanciju 8 godina i 160.000 km, uz 70% početnog nivoa performansi vaše baterije. Prijavite se u aplikaciju MyRenault da biste vidjeli sertifikat o stanju svoje baterije

RJEČNIK POJMOVA O ELEKTRIČNIM VOZILIMA

AC PUNJENJE
Punjenje naizmjeničnom strujom male ili srednje snage (maksimalno 43 kW). Ovo je način punjenja koji se najčešće koristi kod kuće ili na većini javnih stanica.
DC punjenje
Brzo punjenje jednosmjernom strujom (minimalno 50 kW). Potreban je poseban terminal za brzo punjenje, koji je dostupan samo u javnoj mreži. 
KORISNI KAPACITET
Količina energije sadržana u bateriji koju vozilo može da iskoristi. Vrijednost je izražena u kilovat satima (kWh).
E-Tech
Potpuno električna, hibridna ili plug-in hibridna tehnologija koju je razvio Renault.  
REGENERATIVNO KOČENJE
Sistem koji obnavlja energiju pri kočenju, čime se povećava domet vozila: kad god vozilo uspori, deo njegove kinetičke energije se pretvara u električnu energiju. Baterija se puni kad vozač skine nogu sa papučice gasa ili kad lagano pritisne papučicu kočnice.  
FLEXI-PUNJAČ
Kabl za punjenje koji vam omogućava priključivanje automobila na kućnu utičnicu. Dizajniran je za povremeno punjenje kod kuće, Flexi-punjač se po mogućnosti priključuje na strujnu utičnicu sa posebnim priključkom za uzemljenje. 
kW
Skraćenica za kilovat. To je jedinica snage kojom se izražava mjera kapaciteta motora vozila ili motora, između ostalog i za električni motor ili motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Osim toga, kilovatima se izražava i snaga jednosmjerne (DC) ili naizmjenične struje (AC).  
kWh
Skraćenica za kilovat sat kWh. To je jedinica kojom se kod električnih motora izražava količina energije koju baterija može da pruži motoru u jednom satu korišćenja.  
Mod 2
Za kućnu upotrebu potreban vam je ovaj kabl za punjenje električnog vozila preko standardne utičnice.  
Mod 3
Ovaj kabl je potreban za punjenje električnog vozila na Wallbox-u ili na javnim mjestima.  
POJAČANA UTIČNICA
Rješenje za kućno punjenje koje je efikasnije od jednostavne kućne utičnice (pojačana kućna utičnica). Omogućava veću snagu punjenja (3,2 kW za pojačanu utičnicu u poređenju sa 2,3 kW za običnu utičnicu) i sigurnije je (opremljen je diferencijalnim prekidačem).  
wallbox
Privatni terminal za punjenje. Pruža mnogo veći intenzitet od standardne kućne utičnice, čime se postiže veća efikasnost i brže punjenje. Sa kontrolom punjenja i sistemima zaštite od prevelikog opterećenja, pruža sigurnije rješenje za kućno punjenje.  
DA LI STE SPREMNI DA VOZITE MEGANE E-TECH 100% ELECTRIC?