Caudron-Renault Rafale

Renault Rafale
RAFALE - IME, KARAKTER, PRIČA
Legendarni avion, Caudron-Renault Rafale, imao je sve genetske karakteristike našeg novog vozila: jedinstvenu tehnologiju, smjelost, agilnost i dizajn. Renault Rafale je počast stručnosti, tehnologijama i viziji proizašlim iz naše istorije vazduhoplovstva i posvećen je vrhunskim performansama.   
1920 VAZDUH, ŽELJEZNICA, PUT
Renault ima pionirsku ulogu u razvoju motora za automobile, vozove i vazduhoplove.
1933 iskorak u aeronautiku
Iz strasti prema vazduhoplovstvu i trkama, Louis Renault je kupio Caudron i osnovao Caudron-Renault.   
1934 1934. DIZAJN CAUDRON-RENAULT RAFALE
Istorija francuske aerodinamike i dizajna. Ovaj "nebeski trkač", čije je ime inspirisano vjetrom, dizajniran je za sportska takmičenja.
1934 UTICAJ AERONAUTIKE I AERODINAMIKE NA DIZAJN
Rad Marcela Riffarda, inženjera koji je dizajnirao avion Caudron-Renault Rafale, je utjecao na dizajn vozila Renault Nervasport i Renault Étoile Filante.   
PRIČA O USPJEHU
Taj pionirski duh, želja za prekoračenjem granica, bila je snažno prisutna već 1930-ih, kada su "asovi" vazduhoplovstva Hélène Boucher, Maryse Bastié, Madeleine Charnaux i Maryse Hilsz pisali priče o uspjehu.   
Hélène Boucher
Hélène Boucher, talentovana avijatičarka, potpisala je ugovor sa Caudron-Renaultom u junu 1934. godine. Postigla je mnoge podvige: svjetski rekord za lake vazduhoplove na 1000 km; međunarodni brzinski rekord na 100 km u svim kategorijama; rekord na 1000 km sa prosječnom brzinom od 409 km/h.

8. jula 1934. završila je druga u trci u Angersu, nakon što je sama letjela svojim Caudron-Rafaleom dvanaest sati bez prekida. Mjesec dana kasnije, za upravljačem monoplana Caudron-Renault od 140 KS, postavila je svjetski rekord za žene u brzini od 445 km/h!     

I MNOGO DRUGIH POSTIGNUĆA...

Maryse Hilsz
Žena snažne volje za uspjehom, koja je oborila mnoge rekorde brzine i udaljenosti. 30. decembra 1938. oborila je rekord u neprekidnom letenju vazduhoplovom kategorije 1, na Caudron Simounu, letom za Port Etienne (Mauritanija) iz Istresa - let je bio dug 3230 km.   
Madeleine Charnaux

Kao zaposlena u Caudron-Renault postala je prva žena pilot koja se kvalifikovala za kategoriju letenja u lošim vremenskim uslovima. Ubrzo je oborila nekoliko rekorda za upravljačem svog mlaznjaka Rafale, uključujući i brzinski rekord za žene i ukupni brzinski rekord na 1000 km, rekord u duo letu na 100 km, a zatim i rekord u samostalnom letu.   
Maryse Bastié

Bila je prva francuska avijatičarka koja je postavila nekoliko ženskih rekorda. Jedva mjesec dana nakon nestanka Jean Mermoz, preletjela je južni Atlantik od Dakara do Natala za 12 sati i 5 minuta, leteći samostalno u Caudronu Simounu od 220 KS, postavivši svjetski brzinski rekord za žene na tom putovanju.    
ODVAŽNOST, STRAST, USPJEH
Kao što je danas F1®, tako je sportsko vazduhoplovstvo 1930-ih bila laboratorija za napredna istraživanja i razvoj. Visoki standardi, inovativnost i želja za napretkom su vrijednosti koje su izdržale test vremena i danas se odražavaju u našim kancelarijama, fabrikama i proizvodima. Renault Rafale je izvanredan primjer i rezultat toga.   

OTKRIJTE VIŠE

Renault Rafale E-Tech full hybrid
budite informisani
The Originals Renault
replike Caudron-Renault C.450 aviona